Ads 468x60px

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Χαρίζεται.. γάιδαρος


Η καλή γιαγιά Ελένη Τραντά,  από το Μαρδάτι Αγίου Νικολάου Κρήτης, έχει ένα καλό και υγιές γαϊδουράκι, λίγο μεγάλο σε ηλικία. Όμως κουράστηκε πια να ψάχνει να βρει ένα καλό άνθρωπο να του το ..χαρίσει! Το αγαπά πολύ και θέλει αυτός που θα το πάρει να του δείξει την ίδια αγάπη που του είχε η ίδια τα χρόνια που έζησε μαζί του. Οι ενδιαφερόμενοι ας τηλεφωνήσουν στο 28410-25 520.
Να πούμε και τη σχετική παροιμία που "... του χάριζαν το γάιδαρο και αυτός τον κοίταγε στα δόντια"!
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής κ.Γεώργιο Αρσένιο, πρόκειται για ένα ζωικό είδος που έχει μελετηθεί ελάχιστα και μάλιστα έχει πλήρως παραμεληθεί στη χώρα μας. Ο όνος, γομάρι, γαϊδούρι ή απλά ο
κοινός γάιδαρος παρουσιάζει μεγάλη συρρίκνωση στον πληθυσμό του.
Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 508.000 που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1950, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000, ενώ σήμερα (στοιχεία για το έτος 2009) δεν υπάρχουν λιγότεροι από 16.000. Στην Ελλάδα διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας μας. Η συμβολή τους στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας ήταν καθοριστική μέχρι την εισαγωγή των αγροτικών μηχανημάτων οπότε τα γαϊδούρια απαξιώθηκαν.
Αντίθετα περίοπτη υπήρξε ανέκαθεν η θέση του γαϊδάρου στην ελληνική παράδοση και λαογραφία ( "Δυο γάιδαροι τσακώνονταν σε ξένο αχυρώνα",ο πεινασμένος γάιδαρος, ξυλιές δε λογαριάζει")
Σήμερα οι γάιδαροι δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης. Αντιστέκονται μαζί με τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες τους και τείνουν πλέον να γίνουν τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που χάνεται. Τα γαϊδούρια  αποτελούν ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά από ιστορική και πολιτιστική άποψη.
Το γάλα του γαϊδάρου απετέλεσε πρόσφατα αντικείμενο ερευνητικής δραστηριότητας λόγω της ιδιαίτερης χημικής του σύνθεσης και των ευεργετικών επιδράσεων σε διάφορες παθήσεις.
Είναι επίσης μακροβιότερος από το άλογο και μπορεί να ζήσει από 25 έως 50 χρόνια.   ΑΝΑΤΟΛΗ

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ